Składniki:
- 125 g naturalnego jogurtu
- 75 g masła, roztopionego
- 2 duże jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 150 g mąki pszennej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 125 g drobnego cukru do wypieków
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu wymieszać jogurt z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Dodać jajka, skórkę z cytryny i roztrzepać.
Do składników mokrych dodać przesianą mąkę z sodą, solą i cukrem. Wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy, nie dłużej.
Ciasto nałożyć do 3/4 wysokości foremek.
Piec w temperaturze 170ºC przez 25 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić, wyjąć z foremek, wyrównać nożem (ciasto rośnie 'z górką'). Udekorować lukrem.
Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki
Śliczne babeczki :)
OdpowiedzUsuńMałe cudeńka :)
OdpowiedzUsuń