wtorek, 24 marca 2015

Babeczki jogurtowe z cytrynową nutą

Idealne babeczki do  koszyczka, na wielkanocny stół. Zachwycają smakiem i prostotą wykonania.Upiekłam je w silikonowych foremkach. Z podanej ilości wyszło mi 12 babeczek. Zapraszam do wykonania.


Składniki:
  • 125 g naturalnego jogurtu
  • 75 g masła, roztopionego
  • 2 duże jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 150 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta  soli
  • 125 g drobnego cukru do wypieków


Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu wymieszać jogurt z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Dodać jajka, skórkę z cytryny i roztrzepać.
Do składników mokrych dodać przesianą mąkę z sodą, solą i cukrem. Wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy, nie dłużej.
Ciasto nałożyć do 3/4 wysokości foremek.
Piec w temperaturze 170ºC przez 25 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić, wyjąć z foremek, wyrównać nożem (ciasto rośnie 'z górką'). Udekorować lukrem.






Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki

2 komentarze: