czwartek, 13 sierpnia 2015

Duszona kapusta z zasmażką

Duszona kapusta świetnie się nada jako dodatek do obiadu, do mięsa lub jako samodzielne danie po dodaniu do niej np.kiełbasy, kabanosów.


Składniki:

  • 1 mała główka młodej kapusty (lub pół dużej)
  • 1 duża cebula
  • 2 młode marchewki
  • 1 duży pęczek koperku
  • 1 duży liść laurowy
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta ostrej papryki
  • sól morska (ok. 1 łyżki)
  • świeżo mielony pieprz (najlepiej grubo mielony)

Wykonanie:

Kapustę kroimy na bardzo cienkie paseczki (można też użyć szatkownicy). Marchewki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Koperek drobno siekamy. Wszystko to wkładamy do garnka i zalewamy wodą w takiej ilości, aby przykryła kapustę. Wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy kapustę przez około 40 minut na niedużym ogniu (do miękkości). Co jakiś czas mieszamy. Pod koniec gotowania przyprawiamy ją cukrem, sporą ilością soli, świeżo mielonym pieprzem oraz ostrą papryką. Przygotowujemy zasmażkę. Na małej patelni lub rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy, aż masa zacznie wrzeć. Wtedy zdejmujemy ją z ognia i zawartość dodajemy do kapusty, którą szybko zaczynamy mieszać. Kapusta się zagęści. Próbujemy czy nie trzeba jej ponownie doprawić. Podajemy na gorąco.




1 komentarz: