wtorek, 4 sierpnia 2015

Ogórki kiszone

Kiszonych ogórków nie może zabraknąć w domowej spiżarni. Idealne na kanapkę, do sałatki, na zupę, do surówki. Własne ogórki mają zupełnie inny smak niż kupne.Także zachęcam do ich wykonania.

Składniki:
  • ogórki
  • czosnek
  • koper
  • chrzan
  • liście dębowe


Zalewa:
  • 1 l przegotowanej wody  (ja użyłam wody oligoceńskiej)
  • 1 łyżka soli niejodowanej


Ogórki i koper - umyć. Czosnek, chrzan obrać i rozdrobnić. Ogórki układać w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu, niedużą gałązkę kopru. Można również dołożyć 1-2 liście wiśni, czarnej porzeczki lub liść dębu. Zalać słoje z ogórkami ciepłą zalewą, dobrze zakręcić i odstawić do ukiszenia.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz