Kiszonych ogórków nie może zabraknąć w domowej spiżarni. Idealne na kanapkę, do sałatki, na zupę, do surówki. Własne ogórki mają zupełnie inny smak niż kupne.Także zachęcam do ich wykonania.
Składniki:
- ogórki
- czosnek
- koper
- chrzan
- liście dębowe
Zalewa:
- 1 l przegotowanej wody (ja użyłam wody oligoceńskiej)
- 1 łyżka soli niejodowanej
Ogórki i koper - umyć. Czosnek, chrzan obrać i rozdrobnić. Ogórki układać w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu, niedużą gałązkę kopru. Można również dołożyć 1-2 liście wiśni, czarnej porzeczki lub liść dębu. Zalać słoje z ogórkami ciepłą zalewą, dobrze zakręcić i odstawić do ukiszenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz