Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży* (pół tradycyjnego opakowania) lub 25 g suchych
- szczypta soli
- 1 - 2 łyżki cukru
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 1 jajko
Wykonanie:
Mąkę wymieszać w misce z solą, a następnie całość z suchymi drożdżami. Dodać cukier, mleko i jajko. Dokładnie wymieszać łyżką, przykryć naczynie ściereczką lub pokrywką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
*W przypadku świeżych drożdży zrobić rozczyn. Rozpuścić je w pół szklanki ciepłego mleka z dodatkiem cukru. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. A następnie wlać do miski z mąką i solą.
Ciasto nie może być ani zbyt rzadkie ani za gęste.
Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabieramy łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło). Smażyć na rozgrzanym smalcu . Uważamy żeby nie przypalić. Smażymy na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem lub lukrem.
Wyglądają apetycznie, szkoda, że nie mogę zabrać choć jednego:)
OdpowiedzUsuńteż bym zjadła, ale moja mama nie umie robić ;/ wyglądają świetnie~:)
OdpowiedzUsuńale pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuń