niedziela, 23 czerwca 2013

Knedle z truskawkami


Czy jest ktoś kto nie lubi knedli? Słodka truskawka w otoczce z miękkiego ciasta, polana śmietanką  pycha.To już koniec sezonu truskawkowego więc zapraszam Was do wykonania knedli z truskawkami.


Składniki:
  • 600g ugotowanych ziemniaków
  •  1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • 400 g truskawek
  • 6 łyżeczek cukru
Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub przecieramy przez sito. Do jeszcze ciepłych dodajemy łyżkę masła i zostawiamy, aby całkowicie ostygły.Zimne ziemniaki przekładamy na blat lub stolnicę, na środek wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i zagniatamy szybko ciasto. Powinno być jednolite i lekko klejące.Ciasto dzielimy na 3–4 części z każdej kręcimy gruby wałek (o średnicy 3–4 cm) i tniemy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy na grubość ok. 4 mm, nadziewamy truskawką posypujemy cukrem i zlepiamy. Następnie gotujemy w osolonej wodzie przez 6 do 8 minut. Czas gotowania zależy od wielkości knedli. 

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Truskawki się skończyły, niestety! Ale właśnie rozmyślam o wersji ze śliwkami :-)

    OdpowiedzUsuń