piątek, 4 lipca 2014

Chlebek odrywany z czosnkiem

Koniecznie zróbcie na śniadanie lub ciepłą kolację.  Myślę, że świetnie się sprawdzi na pikniku. Mięciutki, wilgotny a na zewnątrz chrupiąca skórka.


Składniki:
  •  3 szklanki mąki
  •  1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
  •  4 łyżki masła
  •  250 ml mleka
  •  2 jajka
  •  1/2 łyżeczki cukru
  •  1/2 łyżeczki soli
 
 Farsz:
  •  3/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  •  6 dużych ząbków czosnku
  • 100 g stopionego masła


Wykonanie:


Mąkę łączymy z drożdżami, solą i cukrem. Następnie dodajemy mleko, jajka i stopione, ostudzone masło. Zagniatamy elastyczne ciasto (około 10 minut) po czym przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Wyrośnięte ciasto wałkujemy w taki sposób, by utworzył się prostokąt. Ciasto smarujemy obficie masłem, posypujemy posiekanym czosnkiem, pietruszką a następnie kroimy w około 10-11 centymetrowe pasy które nakładamy jeden na drugi. Pasy kroimy w kostki o długości 12 centymetrów i układamy je na sobie a następnie przekładamy do keksówki (stawiamy pionowo). Chlebek odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-35 minut (aż się zarumieni). 




2 komentarze: