sobota, 28 marca 2015

Drożdżowa Baba Wielkanocna

Moja pierwsza baba drożdżowa wyszła mięciutka, puszysta i słodziutka. Idealna na Wielkanoc. Będzie się pięknie prezentować na stole ponieważ ładnie wyrasta i trzyma kształt.Koniecznie zróbcie.

Składniki:
  • 3 - 3,5 szklanki mąki (użyłam 3,5)
  • 21 g suchych drożdży (3 opakowania po 7 g)
  • 6 żółtek, roztrzepanych
  • 1 jajko, roztrzepane
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka, letniego
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 125 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 15 dag rodzynek
  • aromat cytrynowy


Wykonanie:

Przesianą mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszać. Wsypać do dużej misy. Dodać żółtka, jajko, mleko, ekstrakt cytrynowy, masło. Wszystko zmiksować mikserem z przystawką (hakiem) do ciasta drożdżowego, można również wyrobić ręcznie. Pod koniec dodać rodzynki, ostatni raz wyrobić. Ciasto przykryć ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić raz jeszcze. Formy do babek natłuścić i wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Ciasta nałożyć do 1/3 wysokości formy . Przykryć znowu, odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremek).
Piec w temperaturze 170ºC, aż patyczek wetknięty w babkę będzie suchy ok. 30 minut. Nie piec dłużej niż potrzeba, bo ciasto będzie zbyt suche. Wyjąć, przestudzić 10 minut w foremce, potem studzić na kratce.




Przepis podpatrzony na tej stronie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz