piątek, 8 maja 2015

Sałatka grecka



Składniki:

  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona  (u mnie brak)
  • 1 mała cebula czerwona 
  • 1 średni ogórek 
  • 1/2 szklanki oliwek czarnych lub zielonych
  •  3 średnie pomidory 
  • 1 opakowanie sera feta

Sos do sałatki:


  •  1/3 szklanki oliwy z oliwek 
  • 1 duży ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej 

Wszystkie składniki sosu umieścić w małym słoiczku, zakręcić przykrywką i dobrze wymieszać.


Wykonanie:

Paprykę i ogórka umyć, osuszyć. Papryki przekroić na pół usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski, następnie w kostkę. Włożyć do dużego naczynia.Ogórki przekroić na pół a następnie w półplasterki, dodać do papryki.Cebulę czerwoną przekroić na pół, zdjąć łupinę. Pokroić w cieniutkie półplasterki, dodać do pozostałych warzyw. Dodać również oliwki oraz pokrojonego w ćwiartki pomidora.Do naczynia z warzywami wlać sos, wymieszać dokładnie.Fetę odcedzić, pokroić w średniej wielkości kostkę połączyć z warzywami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz