środa, 1 lipca 2015

Surówka colesław z pysznym sosem

Surówka popularna do obiadu ale w sezonie grillowym idealni nada się do mięsa, kiełbaski innych dań.


Składniki:

  • 1  nieduża kapusta (pół większej)
  • 2  marchewki
  •  cebula
  • ¼ szklanki - cukru pudru
  • ½ łyżeczki - soli
  • ¼ łyżeczki - pieprzu
  • ¼ szklanki mleka
  • ½ szklanki - majonezu
  •  łyżki - octu winnego
  •  łyżki - soku z cytryny
Wykonanie:

Kapustę szatkujemy i dodatkowo siekamy nożem. Marchewkę obieramy ścieramy na tarce  na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sosu mieszamy i zalewamy jarzyny. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 2 godziny. Proste prawda? A jakie pyszne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz