wtorek, 4 sierpnia 2015

Ucierane ciasto z owocami

Jedna z najlepszych ciast z owocami puszyste, wilgotne. A do tego bardzo szybko się robi, zresztą zjada również. Ja zrobiłam z jagodami i malinami, ale można zrobić ze śliwkami, borówkami.

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 125 g masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka octu
  • dowolne owoce
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, następnie żółtko, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie szpatułką. Dolewać mleko, mieszając, tylko do połączenia składników. Dodać kaszę, ocet i wymieszać.
Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Na górę wyłożyć owoce, rozcięciem do góry.
Piec około 40 minut w temperaturze 180ºC lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz