Składniki:
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 16 g cukru wanilinowego
- 125 g masła
- 3/4 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka octu
- dowolne owoce
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, następnie żółtko, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie szpatułką. Dolewać mleko, mieszając, tylko do połączenia składników. Dodać kaszę, ocet i wymieszać.
Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Na górę wyłożyć owoce, rozcięciem do góry.
Piec około 40 minut w temperaturze 180ºC lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz